ikaljan blogja

ikaljan blogja

Kulturális különbség?

2016. január 29. - ikaljan

A kölni tömeges molesztálások kapcsán az abcugon egy nagyon érdekes cikk jelent meg arról, hogy Közel-keletről bevándoroltaknak milyen - számukra sokkoló -kulturális különbségekkel megküzdeniük. A téma nagyon is érdekes, és különösen jó, hogy a cikk valóban itt élő, már beilleszkedett bevándorlókat, menekülteket is megszólaltat a témában.

Ugyanakkor részemről nagyon nem értek egyet azzal a narratívával, amely összemossa a kulturális különbségeket és a kölni randalírozást. Elhiszem, hogy egy átlagos közel-keletit kultúrsokként ér számos európai szokás, sőt az öltözködési és viselkedési normák is zavarba ejtőek lehetnek számára. Egy Kelet-Anatóliából érkezett török ismerősöm szintén arról beszélt, hogy mikor Budapestre érkezett, néhány hónapig úgy érezte, mintha egy pornófilmben szerepelne.

Sőt - született európaiként - néha még én is zavarban vagyok egyes európai polgártársam öltözködése, szokásai és viselkedése láttán.

Amikor zavarban vagyok, vagy más közel-keleti muszlim ismerőseim zavarban vannak, akkor rendszerint elfordulunk, zavartan állunk egyik lábunkról a másikra, hátrább lépünk, zavartan krákogunk, türelmesen magyarázunk, esetleg vérmérséklettől függően rosszallóan csóváljuk a fejünket, illetve magunkban vagy fennhangon morgunk valamit az "időkről és az erkölcsökről".
Viszont nem kezdünk el zavarból másokhoz dörgölőzni, mások fenekét fogdosni, nem molesztálunk és erőszakolunk meg másokat, továbbá még csak ki sem raboljuk őket zavarunkban...

Szóval nem, itt nem másik kultúráról van szó, hanem csőcselékről és bűnözőkről. Ahol a kulturális kérdés csak olyan módon merül fel, hogy az elkövetők úgy érzik, hogy itt megtehetik következmények nélkül azt, amit a származási országukban nem, mert az európaiak nem védik meg a nőket, úgysincs minden sarkon rendőr, és egy átlag fehér úgysem tud megkülönböztetni egy arabot egy pakisztánitól, úgyhogy esély sincs az utólagos lebukásra.

(a poszt eredetileg az "Iszlám és Média" facebookcsoporton jelent meg)

A bejegyzés trackback címe:

https://ikaljan.blog.hu/api/trackback/id/tr58330170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása