ikaljan blogja

ikaljan blogja

Cordoba House

2011. február 20. - ikaljan

No, újra témánál vagyunk, ezúttal New Yorkban. Az emberek többségében ilyenkor alapvetően megfordul a gondolat. Ezt meg most minek kellett? Miért kell a Ground Zero közelében mecsetet tervezni? Kódolható volt, hogy a balhé lesz belőle.  Az átlag nyugati polgár, még ha nem is azonosít minden muszlimot terroristákkal, mégiscsak úgy látja, ezt azért nem kéne. Néhány éve az iszlám nevében követtek el ott egy terrortámadást, így érthető hogy egy mecset látványa pont azon a helyen, sokakban ellenérzést kelt, és a muszlimokban kellene lennie ennyi tapintatnak.

Természetesen az ilyen irányú érvelésnek ez a legfinomabb formája,  ezen túlmenően egyesek iszlamista-terrorista triumfálásról, és a liberális nyugat fanatikusok előtti térdeborulása toposzok körül forgó litániába kezdenek, de őket szerintem most jó egészséget kívánva hagyjuk is magukra. A lényeg, hogy ebből az alapállásból következik, hogy nem szabad megengedni, hogy ez az épület megépüljön.

 Persze van egy másik jelentős csoport,aki  azt mondja, hogy a vallásszabadság meg ilyenek mindenképpen a nyugati civilizáció alapértékei, így a mecset megépítése nem képezheti vita tárgyát. Még akkor is, ha ők sem tartják szerencsésnek a helyet. Esetleg éppen hídépítés-ügyileg tartják szerencsésnek a helyszínválasztást, mert ez lehetőséget nyújt a kultúrák közötti párbeszédre, a kölcsönös megértésre, szivárványfelhő, blablabla...

 

De nézzünk akkor egy harmadik - talán nem lényegtelen - szempontot is, jelesül a muszlim közösségét.

Az alsó-manhattani üzleti negyedben jelenleg mintegy 27 000 muszlim él, New Yorkban pedig összesen mintegy 600 000, akik egy jelentős része igen gyakran megfordul az üzleti negyedben. Ehhez képest e városrészben jelenleg egyetlen, kb. 80-100 fő befogadására alkalmas imahely működik, így mindenképpen igénylik egy tisztességes méretű imahely kialakítását. A központ ráadásul nem is Ground Zeronál, hanem attól háromutcányira helyezkedik el. Ez persze nem sok,de annak tudatában, hogy a jelenlegi imahely öt utcányira van, és egész alsó-manhattan nem több, mint 20 utca, ráadásul a kérdéses hely nem is a Gruond Zero felé vivő úton található, így nem is látszik onnan, meglehetősen meredek dolog szándékos provokációt látni a dologban.

Ennyit a dolog praktikus oldaláról.

 

Van viszont egy másik,  elvi jellegű kérdés is. Amennyiben az USA-ban élő muszlimok elfogadják, hogy nekik illik kussban maradni bármilyen ügyben, ahol valaki felveti  9/11-et, avval hallgatólagosan ők is elismerik kollektív sárosságukat. Elismerik, hogy mindaz amiben hisznek, ahogy élnek, az - ha közvetetten is, de előidézője volt az eseményeknek. Hiába ment valaki orvosként valaki naponta életeket, hiába járul hozzá a közös terhekhez adófizetőként nap, mint nap, hiába járul hozzá a közösség boldogulásához, ő veszélyes, gyanús majdhogynem (Sőt! Miazhogy… nagyon is!) ellenség.

Ha elfogadják, hogy vallásuk és vallásgyakorlásuk puszta léte jogosan sért másokat, elismerik, hogy a WTC elleni támadás 78 muszlim áldozata (nem beleszámolva tenorpistákat) nem tartozott az "igazi" áldozatok közé. Hiába éltek, dolgoztak az USA-ban, hiába rendelkeztek állampolgársággal, adott esetben hiába próbáltak életeket menteni, ők nem igazi amerikaiak, családtagjaiknak, barátaiknak nincs joguk ott imádkozni, vagy akár megemlékezni róluk, ahol másoknak szabad.

 

Nos ez az a pozíció, amit egy muszlim (illetve akármilyen más ember) nem fogad és nem fogadhat el.

A bejegyzés trackback címe:

https://ikaljan.blog.hu/api/trackback/id/tr822674243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ינסיידער 2011.04.22. 21:11:31

A mecsetépítés tisztán provokáció.

"Amennyiben az USA-ban élő muszlimok elfogadják, hogy nekik illik kussban maradni bármilyen ügyben, ahol valaki felveti 9/11-et"

Miért is kellene elfogadniuk?

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.05.17. 16:00:33

@ינסיידער:
"Miért is kellene elfogadniuk?"

Én is ezt kérdezem... miért kéne elfogadniuk, azt az állítást, hogy jelenlétük, az általuk vallásgyakorlás céljából építendő épület provokáció?

Rich.mond 2013.04.02. 21:10:02

Anno érdeklődve olvastam az Index fórumokban az írásaidat. Örülök, hogy blogod is van. Mindazonáltal úgy érzem, most nincs igazad
süti beállítások módosítása